Forfatter

Bøger om demens og det at være pårørende:

Karen Zubari: Sporændring.
Udg. 2020. Forlaget Østervang. ISBN 978-87-995988-4-7. 

"Nogle vil nok kalde Karen Zubari for en skrapsisse og en samfundsrevser, når det gælder den politiske og administrative håndtering af ældreplejen. Det har hun det godt med, for hendes tilgang til ældreplejen er gennemsyret af empati og skarpsindige holdninger" ...
"Bogen fortjener at blive læst af 'systemets folk' - det være sig medlemmer af ældrerådet, den kommunale administration og de folkevalgte politikere, og i øvrigt af alle, som har ældres og svage medborgeres ve og vel inde på livet." Torsten Elsvor, Lolland-Falsters Folketidende


Systematisk og alfabetisk viderebringer Karen Zubari erfaringer fra en tid som pårørende til en demensramt søster, tips til andre i samme situation, skarpe holdninger og velmente alvorsord til systemet, suppleret med læserbreve, korrespondance og dagbogsnotater.

Glimt fra en tid som hjemmehjælper kaster lys over dilemmaer og minuttyranni, men også værdifulde og livsbekræftende møder med et hav af skæbner.


Karen Zubari: Ved mor godt, jeg er dement?

Udg. 2017. Forlaget mellemgaard. ISBN 978-87-7190-218-1 

"En meget ærlig og vedkommende bog, som beskriver et demenssygdoms forløb set fra nærmeste families vinkel. Bogen ønsker også at give personen med demenssygdommen en stemme, hvilket lykkes rigtig godt med mange citater. Selvom søsteren, som bliver diagnosticeret med Alzheimers sygdom hører til blandt de yngre med en demenssygdom, kan man sagtens have stor glæde af at læse bogen, også når sygdommen opstår senere i livet. Bogen følger sygdommens udvikling og beskriver, hvor svært det er, når man må stå på sidelinjen og ikke kan få lov til at hjælpe, fordi ægtefællen afviser al hjælp. Der er gennem hele bogen fokus også på de ting der lykkes og de mange små glimt af humor og glæde, som også findes i livet med demens. Bogen handler om sårbarhed såvel som livsmod og kan anbefales til især pårørende, men også fagpersoner kan have glæde af den indsigt i livet med demens, som bogen giver." 

Else Hansen, demensfaglig rådgiver, Alzheimerforeningen.


Kirstens historie er ikke enestående i dagens Danmark, men den er heller ikke for tøsedrenge. Efter et hårdt liv bliver hun en dag indlagt og som 58-årig diagnosticeret med Alzheimers. Vi følger familiens dilemma, da Kirstens mand selv insisterer på at passe hende, men dør og efterlader hende hjælpeløs. Vi er med hende på den travle hospitalsgang, græder med hende, da hun dumper i urskivetesten, prøver at holde tungen lige i munden, da hun som en kastebold bliver sendt rundt i den kommunale visitationsjungle, oplever Arbejde Adlers perle af en aflastningsafdeling midt på Nørrebro og ånder lettet op, da hun med plyssofa, seng og teaktræskommode indtager den længe ventede plejehjemsplads på Lolland. - Kirsten ville gerne selv have fortalt historien, men mistede ret hurtigt evnen til at skrive. Det faldt derfor i forfatterens lod, som Kirstens søster, at viderebringe hendes skæbne.


Visesamlinger og sangbøger


Karen Zubari:

Knaldperler i tobakken

ISBN 978-87-995988-3-0

Forlaget Østervang

Karen Zubari:

Viser fra min Wiingaard

ISBN 978-87-995988-1-6

Forlaget Østervang

Når stjerner tændes, én for én. Maria Nyboe - musik,

Karen Zubari - tekst.

Forlag: Dansk Sang.

ISBN 978-87-7178-061-1

Sange til årets dage.

Maria Nyboe - musik,

Karen Zubari - tekst. Forlaget Østervang.

ISBN 978-87-995988-0-9

Blandt snemænd og vårgrønne vildskud.

Maria Nyboe - musik,

Karen Zubari - tekst.

Forlag: Dansk Sang.

ISBN 978-87-7612-699-5

Digtsamlinger

Karen Zubari: Digte fra en blondekant

Udg. 2015. Forlaget mellemgaard. ISBN 978-87-93270-95-4

Milevidt fra Indkantsdanmark ligger der en blonde af bølgebrus om landet. Der er højt til himlen og langt til horisonten, og der er hjerterum og plads. Det kan der komme digte ud af.

Digte fra en blondekant handler om naturen og menneskene derude. Der er poetiske stemningsbilleder, underfundige originaler, fandenivoldsk ærlighed og en ukuelig optimisme, for selvom alting lukker, og arbejdspladser forsvinder, så kan man ikke kvæle de små samfund. Vi er til Late Night i Røde Kors-butikken, møder en flyvsk skomager fra Rødby, overrasker en dækningsløs pensessvinger på afveje og er til narkoopgør med en hætteklædt måge i Ålbæk Havn.

Digtene er hverken højtravende eller mystiske. På versefødder går de lige i folk med træsko på. Flere af dem har allerede været udsat for idérige komponisters hang til musikalske unoder. Forståeligt nok, for teksterner er som skabt til viser.


Karen Zubari: Ingen anemoner er så blå

Udg. 2016. Forlaget mellemgaard. ISBN 978-87-7190-137-5

Ingen anemoner er så blå som dem i den lollandske skovbund, for på Lolland stortrives både blå anemoner, sukkerroer, havørne og poeter. Karen Zubari opdagede Lolland i 2007 og beskrev i Digte fra en blondekant sydhavsøernes lyksaligheder og dens fandenivoldske befolkning.

Ingen anemoner er så blå er et udpluk af, hvad hun i øvrigt har skrevet. Ganske vist har de fleste af teksterne en melodi allerede, men nye komponister er velkomne til også at lade sig inspirere.

Der er tekster om lidt af hvert: Lolland og Danmark, ballader, kærlighed, sang og eftertanke. I det åbne landskab, under den høje himmel, har fantasien frit spil. Rim og versefødder bringer poesien inden for rækkevidde. Tit har folk sagt, når Karen Zubari har læst op ude omkring, at de ellers ikke plejer at være til digte, men dem her, dem kunne de da forstå. Større ros kan ingen digter vist få.

Hertil kommer en masse udgivelser med forskellige kunstnere på cd.

En 1. præmie i Lemvig Museums Sommersangkonkurrence i 2017 med sangen "Badetøj på tørresnoren". 

Førstepladser på DR Dansktop. Revyviser i Maribo Revyen. Medvirken i sangbøger som vist i skemaet ovenfor.

Plus en masse læserbreve om dette og hint - og det sidste er vist ikke skrevet ...